P. Tomáš Týn OP

4. 8. 2010 4:18
Rubrika: životopisy

Narodil se v Brně 3. 5. 1950 jako první ze tří dětí MUDr. Zdeňka Týna a MUDr. Ludmily Týnové, rozené Konupčíkové. Pokřtěn byl 6. 5. 1950 v kapli krajské porodnice v Brně kaplanem P. Františkem Markem. Po základní škole byl přijat na gymnázium v Brně na Lerchově ulici, kde byl roku 1966 vybrán jako stipendista na francouzské Lycée Carnot v Dijonu, kde maturoval s nejlepším prospěchem 1. 7. 1969.
Už jako chlapec se seznámil v knihovně svého dědečka MUDr. Josefa Konupčíka s dílem sv. Tomáše a sv. Augustina a s řadou děl české katolické literatury vydané před nástupem komunismu. Ve Francii pak potkal P. Henri Féreta O.P. (1904 - 1992), profesora církevních dějin a převora kláštera dominikánů v Dijonu, kde dozrála jeho myšlenka stát se knězem, řeholníkem, dominikánem.
Mezitím politická situace v tehdejším Československu, zvláště pak okupace sovětskou armádou v srpnu roku 1968, přiměla jeho rodiče k emigraci do Německa.
Tomáš Týn pak 28. 9. 1969 vstoupil do dominikánského noviciátu ve vestfálském Warburgu a 29. 9. 1970 se poprvé zasvětil Bohu řeholními sliby. Základní studia absolvoval ve Walberbergu a v Bologni, kde 7. 10. 1973 složil věčné sliby.
Na kněze ho vysvětil papež Pavel VI. v Římě 29. 6. 1975. Tento den byl pro otce Tomáše rozhodující - nabídl svůj život Bohu, jako smírnou oběť za svobodu Církve v tehdejším Československu.
Další, ač krátký život prožil plně v duchu sv. Dominika. Roku 1978 dosáhl na papežské universitě Angelicum doktorátu teologie a stal se profesorem morální teologie a viceregentem dominikánské fakulty v Bologni, žádaným kazatelem, duchovním vůdcem mnoha duší, vzorným řeholníkem a obětavým knězem. Byl známý svou laskavostí, přesným filosofickým myšlením a nesmlouvavou obhajobou katolické víry a liturgie.
Ctil zvláště Pannu Marii v duchu sv. Ludvíka Grignona z Montfortu a modlitbou růžence. Byl pokorným žákem sv. Tomáše, jehož dílo skvěle znal a šířil. Jeho největším dílem je posmrtně vydaná Metafisica della sostanza - rozsáhlé moderní tomistické dílo.
Bůh jeho novokněžský slib však podivuhodným způsobem vyslyšel. Koncem roku 1989 u otce Tomáše propukla zhoubná nemoc, které podlehl 1. 1. 1990 na klinice v Heidelbergu, zaopatřen sv. svátostmi. Pohřben je v Neckargemündu.

Zobrazeno 872×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz