Dítě velkého října 7.

20. 4. 2010 6:00
Rubrika: životopisy

Nejen městě, ale i na venkově Lenin neustále podněcoval teror. Tak článkem  OBČANSKÁ VÁLKA NA VESNICÍCH ze srpna 1918 vyvolával davovou hysterii proti kulakům. Takové články byly doprovázeny podrobnějšími prováděcími pokyny. Tak v Leninově příkazu z 9.srpna 1918 se uvádělo:

 

Je nutno zorganizovat zvláštní oddíl vybraných, spolehlivých lidí. Ti musejí provádět nemilosrdný masový teror proti kulakům, duchovenstvu a bělogvardějcům. Všechny podezřelé osoby je nutné posadit do koncentračních táborů mimo město. Ihned je třeba vyslat trestní výpravy. Telegrafujte splnění tohoto rozkazu.

Předseda Sovnarkomu Lenin

 

Tyto zběsilé akce vzbuzovaly odpor u stále většího počtu lidí. 30.srpna 1918 došlo k pokusu o atentát na Lenina. Byly na něho vypáleny tři rány z revolveru, ale zasáhly ho jen dvě kulky, do krku a do ramene. Okolnost, že se na místě vyskytovala Fanny Kaplanová, která se k atentátu hned na místě přiznávala, vedla k závěrům, že ona sama spáchala atentát. Nikdo ji však při činu neviděl. Celkem stranou zůstala okolnost, že byl Lenin postřelen z jiné zbraně, než měla Kaplanová, i to, že člověk, který střílel na Lenina, byl ve skutečnosti Protopopov, jenž byl pomocníkem Popova, náčelníka jedné jednotky ČEKy. Ten byl zatčen současně s Kaplanovou. Dzeržinskij je nechal bez dalšího vyšetřování oba zastřelit.

Není to jediný případ, kdy měl Lenin skutečně z pekla štěstí. Už 14.ledna 1918 bylo ostřelováno jeho auto, když odjížděl z Michailovské jezdecké školy, kde měl provokační projev k vojákům odcházejícím na frontu. Výroční číslo PRAVDY o tom napsalo: „Ujeli pouze několik set metrů, když kulky začaly bušit do zadní části vozu…“ Švýcarský socialista Fritz  Platten strhl Lenina dolů a chránil ho svým tělem tak, že byl při tom sám zraněn na ruce. O rok později Lenin zase jenom o vlásek unikl smrti, tentokrát z rukou gangsterů. Večer 19.ledna 1919 jel spolu s několika lidmi autem z Moskvy za Krupskou. U železničního mostu je zastavili tři lidé, namířili na ně revolvery a přinutili vystoupit. Nevšímali si pasu, který jim Lenin ukazoval, a začali mu prohledávat kapsy. Přitom drželi revolver u hlavy. Sebrali mu pas a browning.

„Co to děláte?!?“ křičela na ně Leninova sestra Marie! „To je soudruh Lenin. Kdo jste vy? Ukažte nám průkazy!“

„Gangsteři nepotřebují průkazy!“ S těmito slovy skočili do auta a ujeli.

Po atentátech v roce 1918 byl vystupňován teror a jen v Petrohradě bylo zatčeno 6220 lidí, kteří skončili způsobem pro Leninův postup boje obvyklým – smrtí.      

Zobrazeno 696×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz