Může stát zmocnit k usmrcení nevinného?

3. 10. 2008 22:23
Rubrika: církev

Může stát zmocnit k usmrcení nevinného?

Je lidský život za všech okolností nedotknutelný? Proč je člověk cennější než zvířata, stromy, atd.? Může kdokoli (třeba stát) zmocnit někoho k zabití nevinného? Je společnost cennější než život nevinného? Lze zabít člověka a zachránit díky tomu deset jiných? Mají zákony moc zbavit člověka viny?

Lidský osoba – vrchol tvorstva

Ve všem kolem nás existuje základní hierarchie. Každá vrstva této pyramidy má vše, co ta nižší plus nějakou dokonalost navíc. Živé rostliny mají větší cenu než neživá příroda. Zvířata zase oproti rostlinám mají navíc smysly, pudy. Člověk má vše co zvířata a na rozdíl od nich i rozum a svobodnou vůli. Zvířata se neumí ptát, nepoznávají podstatu věcí. Tyto dvě dokonalosti jsou tím, co odlišují člověka od všeho ostatního a dělají jej osobou.

Lidský život nemůže být proto obětován pro nějaké jiné méně hodnotné dobro – ať už dočasný prospěch jiného člověka, nebo pro jiná dobra jako je třeba ochrana stromů nebo zvířat. To, že člověk je na okolní přírodě závislý, neznamená, že tyto zdroje jsou cennější, jak tvrdí agenda o "přelidnění".

Společnost a obětování člověka

Podobně nemůže být lidský život obětován pro dobro společnosti. To si mysleli ti, kteří v zájmu společnosti nechávali zabíjet nevinné např. v socialistickém Německu za Třetí říše. Zde byli systematicky zabíjeni nemocní nebo tělesně postižení. Podobně se to samé děje dnes na gynekologiích při zabíjení postižených dětí před narozením nebo při umělém oplození při selekci lidských embryí a redukcích plodů.

Stát nemá vlastní podstatu, protože je pouze souborem lidských bytostí a proto sám o sobě není cennější než kterýkoli jeho občan. Člověk může bez společnosti existovat, ale společnost bez lidí ne. Stát nemá dostatek moci zmocnit kohokoliv k usmrcení nevinné lidské bytosti. Na druhou stranu má ale každý přirozené právo na ochranu vlastního života, a to i za cenu, že útočníka v případě nutnosti zabije. Z tohoto principu (život za život) vyplývá i delegování tohoto práva na společnost, která může i prostřednictvím trestu smrti nebo obranné války chránit životy lidí v případě, že nemá jiné prostředky.

Důstojnost a nedotknutelnost nevinného

Protože lidské bytosti jsou osoby (mají rozum a vůli), jsou svobodní činitelé. Svou přirozeností jsou zaměřeni ke svobodnému seberozvoji. Tato vnitřní svoboda nutně zahrnuje i vládu nad svým jednáním, protože svobodný člověk je vlastníkem svých činností a tím i zodpovědný za své jednání. Tato podstata (přirozenost) lidské osoby je základem důstojnosti člověka bez ohledu na jeho aktuální schopnosti a z této přirozenosti člověka vycházejí i základní lidská práva.

Proto není možné nikdy obětovat život nevinného člověka. Není tedy možné např. vyvážit "rozebrání" člověka na orgány pro záchranou jiných. Nejednalo by se pouze o zlo jeho smrti, ale také o brutální zásah do jeho práv a důstojnosti a ty nelze životy jiných nahradit. Zneužívání lidských embryí je v principu podobným zlem jako zabíjení a rozebírání lidí kvůli orgánům v koncentračních táborech komunistické Činy.

Neplatnost zákonů

Rozporné pseudofilosofie posledních 200 let jsou v současnosti u kořene stavu, kdy přijímané zákony neodpovídají lidské přirozenosti. Zákony však mohou upravovat nebo vynucovat jednání, které se pohybuje v rámci přirozenosti. Nahrazují u svobodných bytostí to, čím jsou přírodní zákony u neživé přírody a pudy u zvířat. Proto když zákonodárce vyhlásí zákon, který je v rozporu s přirozeností člověka, tento zákon nikdy nemůže zavazovat, protože by chtěl měnit přirozenost člověka, a to je utopie.

Např. zákon, který by zakazoval gravitaci, nic na realitě nemění. Podobně ani zákonodárce nemůže zbavit nikoho viny za zabití nevinného, nebo vytvořit manželství ze dvou mužů. Co do podstaty těmito "zákony" zákonodárci pouze vytvářejí iluzi reality a berou na sebe přiměřený díl viny za způsobené zlo.
Zobrazeno 1041×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz