Svět je nemocný

13. 11. 2007 17:48
Rubrika: životopisy

Svět je nemocný

 

Od zániku pohanství se nevyskytuje žádný jiný druhý příklad tak celkové a všeobecné degenerace. Ještě nikdy tak hluboko člověk ve svém ponížení neklesl, jěště nikdy před tím neztratil člověk vnímavost pro svou velikost a instinkt pro své vysoké povolání.

 

Druh strnutí a omámení se zmocnili duší, které už neslyší a nevnímají a sami ztratily pocit viny. Co říká lidem odpovědnost? Znají už jen tělěsné potřeby a radovánky; ostatní pro ně nemá žádný význam; zajímají se o jejich tělesné blaho a pak hnusný egoismus, tato nestydatá touha po majetku, toto brutální opovrhování ctí a počestností, jejich vypočítavosti a nemravnosti byl zasažen už i venkov. Marně se naplňuje Boží přikázání, když nejou ochotni potlačit pokušení. To je to, co křesťanstvím zachvělo; neboť koneckonců, jsou prostředky, jak přesvědčit nevěřící, ale jak se může získat lhostejný posluchač? Jak se může člověk, který byl praktikujícím ateistou a těm, kteří mají hlavně zkažené srdce  a tak málo mravní čistoty otevřít rozum pro světlo a přivést je zpět ke křesťanským zásadám?

 

Den ode dne chladne zbožnost, a právě tak i láska. Po deseti letech ubylo těch, kteří přistupují ke svátostem na polovic a to samé se týká almužen. Touha po penězích jim vyrvala srdce. Nepřekonatelná bariéra se zvětšuje mezi chudobou a bohatstvím a dělení lidí do dvou tříd, která jenom vyvolává společenskou nenávist těch, kteří jsou nenasytní a těch, kteří trpí.

 

 

( svatý Evžen de Mazenod 1805 )

 

 

Zobrazeno 1622×

Komentáře

makabrozni-spelunka

ja bych to tak cerne nevidela...

jondra

líbí se mi datum napsání-1805

HejTi

"Kam ta dnešní mládež spěje," říkalo se v antickém Řecku ;-) Na druhou stranu bych to zase ale tak nezlehčoval.

Jacques

Hezký a výstižný text.
Datum je lhostejné, protože lidé jsou stále stejní a s blížícím se koncem dní se dá říci, že i čím dál horší.
Vzhledem k tomu, že degenerace společnosti dostupuje svého vrcholu(nejde jen o potraty, homosvazky, euthanazii, ale i o jakousi podivnou diktaturu liberalismu, v rámci které je křesťanství a katolictví zvláště systematicky eliminováno a ostrakizováno) se dá očekávat jen vývoj k horšímu.
"A živí budou závidět mrtvým"

Zobrazit 4 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz