Ježíšova modlitba

9. 11. 2007 9:54
Rubrika: životopisy | Štítky: Ježíšova modlitba

Ježíšova modlitba – známá také pod názvem modlitba srdcem, je forma modlitby, která pochází od křesťanů z východu a která je stále více rozšířena i na západě. Kniha „Upřímná vyprávění ruského poutníka“ má veliký podíl na řozšíření této formy modlitby. Kniha byla napsána v 19.století v Rusku, při čemž autor je neznámý.

Způsob modlitby, jak je popisován v knize není novodobého data, ale má za sebou více než půl druhého tisíciletí starou historii. Kořeny tohoto způsobu prosebné modlitby můžeme najít již v Novém zákoně: Smiluj se nade mnou, Pane, Synu Davidův ( Mt 15, 22 ); dále ve výzvě neustále se modlit ( Lk 18,1; Ef  6,18 ). Modlete se bez ustání – na to odkazuje kniha.

Při nepřetržité modlitbě budou nacvičeny krátké prosebné modlitby, které se odvozují ze dvou základních forem: „… stůj při mně!“ ( prosba o pomoc ) a: „ smiluj se!“ ( prosba o odpuštění ). Cvičení těchto krátkých biblických výroků je považováno za původní formu křesťanské meditace. Tak  získává vzývání jména Ježíš při této modlitbě stěžejní význam. V životě svatého Dositheuse ( 6.století ) je poprvé zaznamenán výraz: „Pane Ježíši Kriste, sniluj se nade mnou!“. V ignaciánském mnišství je užívána Ježíšova modlitba také jako ve vztahu k dýchání.

Technika dýchání vznikla ve 13.století na hoře Athos. Popisovanou metodu lze takto krátce popsat: sedět na stoličce, hlavu a ramena sehnuté, oči nasměrovány na srdce. Dech se má zvolnit a zároveň použit v rytmu modlitby. Při nádechu se říká: „ Pane Ježíši Kriste ( Synu Boží )“, při výdechu, „ smiluj se nade mnou“, při tom modlící soustřeďuje své vědomí do srdce. Během nádechu nechá svého ducha s dechem „sestupovat“ a hledá cestu k srdci.

Tato medota není neužitečná. Georg Palamas ji hájí: Určité chování těla a odpovídající kontrola dechu můžou být velmi užitečné pro vntřní soustředěnost. V 19.století přisuzují ruští starcenové technice dýchání menší význam: „ Podstata modlitby je v jednotě ducha se srdcem.

 Vykročit cestu Ježíšovi modlitby znamená, odevzdat se v pokoře Ježíši Kristu a při tom se uznat za hříšného.

Zobrazeno 4286×

Komentáře

Darmo-šlap

Zdravím. Jezdím do práce na Churáňov (pracuju na meteorce) a cestou se modlím Ježíšovu modlitbu. Je to teď asi jediná slovní modlitba, kterou unesu. Jinak spíš jen mlčení v Temné noci. Roman

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz